Thursday, October 18, 2012

Løksuppe

Smak av høst

 

Oktober. Og lysten på deilig, varmende, timianduftende løksuppe øker i takt med mengden gule blader på bakken.

Løksuppe med krutonger er enkelt å lage, supergodt og dessuten nesten gratis. Billigere middag tror jeg det blir vanskelig å få til, skikkelig snaddermiddag av en halvkilo løk og noen skiver gammel loff. Nam!

Løksuppe serveres gjerne med en gratinert loffskive med ost. Suppen fordeles i porsjonsskåler, og en brødskive med ost legges i hver skål før det hele gratineres i stekeovnen. Men varm suppe med et helt ostesmørbrød duppende på toppen er i grunnen ikke helt enkelt å spise på noenlunde sivilisert vis, spesielt ikke når man er to år, så hos oss har vi som regel hjemmelagde krutonger i løksuppen eller så serverer jeg et grillet ostesmørbrød ved siden av. Vil du ha en melkefri, vegansk middag dropper du ost og serverer løksuppen med nystekte krutonger – det er minst like godt. Kanskje litt bedre, til og med.

løksuppe med nystekte krutonger 

Til tre-fire porsjoner trenger du:

  • 6 middels store løk (dvs rundt 1/2 kilo)
  • 1 liter grønnsakbuljong (jeg bruker denne fra iHerb)
  • 4 fedd hvitløk
  • Litt olje til steking
  • 1 ts sukker
  • 1 ts tørket timian
  • Brød, eventuelt ost

Skrell løken, del den i to og skjær i tynne ringer. Skrell og finhakk hvitløken. Surr løken i litt olje på middels varme, til løken er myk. Tilsett en ts sukker, skru opp varmen og stek til løken er lys brun. Ha i hvitløken på slutten (ellers blir den fort brent). Tilsett grønnsakbuljong og timian, og la småkoke i 20 minutter. Smak til med pepper, og eventuelt salt. Ha i nylagde krutonger ved servering, og pynt gjerne med litt fersk timian om du har.

3 comments:

  1. Hvordan går det når ungen en gang frem i tiden vil på McDonalds eller skal i bursdagsselskap?

    Spør av nysgjerrighet.

    ReplyDelete
  2. Jeg har ennå aldri tort å lage/smake løksuppe, men denne ser jo veldig god ut ;)

    ReplyDelete
  3. Takk for buljongtipset! Jeg handler mye forskjellig på iHerb, men lærer stadig om nye gode varer. Herlig!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.