Wednesday, August 22, 2012

Ovnsbakt tomatsuppe

Ja, faktisk.

Det er oregano i suppen, faktisk - ikke kløver ;o)

Jeg liker mat som lager seg selv. Noen ganger har man forholdsvis god tid til middagen bør stå på bordet – men lyst til å bruke den tiden til noe helt annet enn å stå på kjøkkenet og lage mat. Strikke, for eksempel. Eller lese en bok. Eller shine huset. Eller bygge Duplo med en toåring. Eller…

Og da lager man selvfølgelig noe som skal ovnsbakes. Ovnsbaking tar litt tid, men maten står i ovnen og passer seg selv mens du kan sysle med ditt. Denne suppen er super om du trenger å bruke opp et eventuelt overskuddslager av tomater og paprika, og du kan fint bruke tomater som så smått begynner å bli litt skrukkete og slitne.

Ovnsbaking får fram en utrolig fin sødme i både paprika og tomat – og denne suppen blir rett og slett skikkelig smakfull og god, både toåringen og jeg er av den klare oppfatning at dette er den desidert beste tomatsuppen vi har smakt. ;o) Prøv den!

Har du lyst på en tomatsuppe med litt mer sting kan du dele, rense og ovnsbake en rød chili også, eventuelt ha i litt chilipasta (sambal oelek) eller kajennepepper – eller litt av alt, til og med, om du liker at det freser av maten. :)

Til 3-4 porsjoner trenger du:

  • 8-10 tomater
  • 3 røde paprika
  • 1 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • Vann, evt grønnsakbuljong (bruker du gode, smakfulle tomater trenger du ikke buljong, da holder det med litt vann)
  • Salt og pepper
  • Krydderurter etter smak, for eksempel basilikum og oregano
  • (Eventuelt en skvett fløte)

Vask og rens grønnsakene. Tomat og paprika deles i to, løken i båter. Legg tomat, løk og hele hvitløksfedd i en ildfast form. Fjern paprikafrø og hinner, og plasser paprikaen på toppen med skinnsiden opp (den fungerer som et lokk, slik at tomater og løk ikke blir brent). Hell over olivenolje, og gi grønnsakene et sjenerøst dryss med salt, pepper og krydderurter. Grønnsakene stekes på 220 grader (midt i ovnen) til paprikaen begynner å bli svartsvidd. Ta grønnsakene ut av ovnen. Legg paprikaen i en skål (som tåler varme!), og dekk med folie. La den ligge i ti minutter, før du fjerner paprikaskinnet – når paprikaen avkjøles i en tildekket skål løsner paprikaskinnet og blir enkelt å fjerne.

Ha alt i en kjele, og kjør glatt med stavmikser – eller kjør glatt i blender før du har suppen i en kjele. Tilsett vann (eller grønnsakbuljong) til ønsket konsistens. Om du vil ha en rundere smak på suppen kan du ha i en skvett fløte eller melk. (Vanlig fløte eller vegetabilsk, det velger du selv.) Smak til med krydder.

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.