Sunday, July 22, 2012

Tzatziki

…det er godt, det!

IMG_0997

Gresk tzatziki er en universaldressing som passer til det meste, spør du meg – kjempegod til grillmat, til allslags salater, i pitabrød og wraps, eller som dip til oppkuttede grønnsaker. Eller rett og slett til å dyppe godt brød eller pitachips i – mmm…!

Tine lager såkalt matyoghurt, som har en tjukkere konsistens enn vanlig yoghurt. De fleste større matbutikker har også gresk og/eller tyrkisk yoghurt, som selges i små spann. Alle disse typene yoghurt fungerer finfint i tzatziki. Om du ikke skulle få tak i verken matyoghurt, gresk eller tyrkisk yoghurt kan du bruke vanlig naturell yoghurt – i såfall heller du yoghurten i et kaffefilter, og lar den renne godt av før du blander i agurk og hvitløk.

Tine har forresten ferdig tzatziki også, med en ingrediensliste som ser sånn ut: “Helmelk, 15% tzatzikitilsetning (agurk, hvitløk, salt, sukker, løk, aroma, surhetsregulerende middel (eplesyre E 296), stabilisator (xanthangummi E 415), hvit pepper, dill og konserveringsmiddel (kaliumsorbat E 202)) kremfløte, skummetmelkpulver, melkeprotein og yoghurtkultur.” Hørtes det fristende ut? Ikke? Men tzatziki er virkelig ikke vanskelig å lage hjemme på kjøkkenet, helt uten xanthangummi og kaliumsorbat, og selv uten å ha smakt Tine sin variant tør jeg vedde ganske hardt på at hjemmelaget, fersk tzatziki smaker bedre.

Mmm hva er dette, det så godt ut!

Du trenger:

  • 1 agurk
  • 3 dl naturell matyoghurt, gresk eller tyrkisk yoghurt
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt og pepper
  • 1 ss sitronsaft

Grovriv agurken. Legg den revne agurken i en sil, og dryss over litt salt. La stå og renne av en liten halvtime, og press deretter ut så mye vann av agurkmassen som mulig. Skrell og press hvitløken. Bland agurk og hvitløk i yoghurten, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Veganisering: bruk naturell soyayoghurt hvis du vil ha en enkel, melkefri og vegansk tzatziki. La soyayoghurten renne godt av i et kaffefilter før du blander inn resten av ingrediensene. Et annet alternativ er å bruke en pakke silken tofu (myk tofu) – putt tofuen i en blender, tilsett et par ss olivenolje og et par ss sitronsaft, og kjør til en jevn, kremet masse før du rører inn hvitløk, revet (og avrent) agurk, salt og pepper.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.