Monday, July 9, 2012

Falafelburger

Kikertburgere krydret med spisskummen og frisk koriander – kjempefalafler, rett og slett!

mmm vegetarburgere! 

I denne oppskriften bruker jeg kikerter som er bløtlagt, men ikke kokt. Ifølge sjefen i favorittfalafelsjappen min skal kikertene til falafel helst ligge i bløt i tre døgn, men om man ikke har full kontroll på ukemenyen og sliter litt med å planlegge middagen tre dager i forveien så fungerer det helt fint å legge kikertene i vann dagen før de skal brukes. (Og hvis du har glemt å legge kikerter i vann, eller får et helt akutt veggisburgerbehov, så åpner du en boks kikerter og lager favaffel i stedet!)

Falafelburgerne er kjøttfrie, eggfrie, melkefrie og glutenfrie – men med masse god smak og fin konsistens. Det kan av og til være en liten utfordring å få bønneburgere til å holde godt sammen, men dette blir en burger som er ganske fast, og som holder fasongen veldig bra. Server falafelburgeren i burgerbrød (oppskrift på hamburgerbrød finner du her), wraps eller pitabrød, eller prøv med tabbouleh, grønnsakscouscous, grillede grønnsaker eller ovnsstekte potetbåter til. Tomatsalsa, hvitløksdressing eller tzatziki, og masse grønt. Nam!

 

Nok til ca 6 falafelburgere:

  • 2.5 dl tørre kikerter, bløtlagt i 12-24 timer
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 middels stor løk
  • 2 ss finhakket bladpersille
  • 1-2 ss finhakket frisk koriander
  • 1 ts spisskummen  
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts bakepulver
  • 4 ss kikertmel 
  • 1 ts salt 
  • Olje til steking

Skyll kikertene, og legg dem i bløt i rikelig med kaldt vann i 12-24 timer. La dem stå i kjøleskapet, og bytt gjerne vann et par ganger. Skyll de bløtlagte kikertene, og la vannet renne godt av. Ha kikertene i kjøkkenmaskin sammen med grovhakket løk, hvitløk og krydder, og kjør til en grovkornet masse. Ha kikertblandingen i en bolle, og strø over bakepulver og kikertmel. Bland godt.

Dekk med plastfolie, og la kikertblandingen stå kaldt i en time eller to. Bruk hendene til å forme flate burgere, og stek dem fint brune på begge sider, i litt olje og på middels varme.

veggisburger

3 comments:

  1. Det så supergodt ut! Takk for tips:-D

    ReplyDelete
  2. Har aldri sett kikertmel. Kan man bruke hvetemel eller noe annet?
    Gudrun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvetemel funker nok helt greit!

      Helsekostbutikker pleier å ha kikertmel - kan også finne det i internasjonale butikker/"innvandrerbutikker" (da kan det hete gram flour, chickpea flour, garbanzo bean flour, besan - kjært barn osv) - jeg har også bestilt fra iHerb, denne her: http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Garbanzo-Bean-Chickpea-Flour-Gluten-Free-22-oz-1-lb-6-oz-623-g/9619

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.