Thursday, June 28, 2012

Rabarbrasirup

Sursøte sommersmaker

IMG_0686

Jeg gir ikke helt slipp på rabarbraen enda, selv om rabarbrasesongen snart er over for i år.

Syrligsøt rabarbrasirup er godt til is, og som frisk motvekt til søt, mektig sjokoladekake. Prøv også å ha littegranne rabarbrasirup i naturell yoghurt, eller på frokostmüslien. Jeg forestiller meg forresten at rabarbrasirup må passe veldig godt til riskrem også, så kanskje juledesserten vår får selskap av rabarbrasirup i stedet for bringebærsaus i år!

Matfakta: jeg bruker helst ekte vanilje, og dermed får sirupen små, svarte vaniljeprikker. Vanlig vaniljesukker, som ikke har noe med ordentlig vanilje å gjøre, gir en prikkefri sirup. Vaniljesukker består av melis og kunstig framstilt vaniljearoma (vanillin). Syntetisk vanillin produseres visstnok av enten guaiacol (som kan fremstilles av trekreosot/tjære) eller lignin (som er et biprodukt av papirproduksjon). Ordentlig vanilje, derimot, det er rett og slett vaniljestenger – tørkede frøkapsler fra Vanilla planifola, en orkidé. Så da spørs det hva man helst vil ha i maten, orkidéer, tjære eller grantrær? ;)

Nok til omtrent en desiliter sirup – men en porsjon rekker langt, du bruker ikke mange dråpene sirup på en kule is.

  • 300 g rabarbra
  • 100 g sukker
  • 1 ss limesaft
  • 1/3 ts vaniljepulver (eller 1 ts vaniljesukker)
  • 1/2 dl vann

Ikke skrell rabarbraen, skallet gir sirupen den fine, røde fargen. Del rabarbraen i små biter, og ha alle ingrediensene i en kjele. La småkoke i en halvtime, og sil blandingen. Hell eventuelt sirupen tilbake i kjelen, og kok inn til du syns konsistensen er passe – vær obs på at sirupen tjukner litt når den avkjøles. Sirupen holder seg fint i kjøleskapet et par dager.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.