Monday, June 11, 2012

Matpakkebrød

Myke, gode matpakkebrød – eller polarbrød, om du vil.

IMG_0572

Polarbrødene man kjøper på butikken smaker rett og slett litt plastpose, syns jeg – disse matpakkebrødene er enkle å lage og mye, mye bedre! Flate, myke, små havrebrød som du kan putte i matboksen, eller spise som de er, ha dem ved siden av gryter og supper, med alskens pålegg på – eller bruk brødene som porsjonspizzabunn!

Dette er en ganske stor porsjon, som gir omtrent 30 runde brød av vanlig polarbrødstørrelse. Brødene er finfine å fryse. Prøv også å lage mindre brød til matboksbruk – eller stikk ut minibrød med pepperkakeformer, garantert suksess i en barnehagematboks!
Tips: erstatt kulturmelk med havremelk eller soyamelk for en vegansk, melkefri utgave.
IMG_0582

Du trenger:
 • 2 ss knuste linfrø utrørt i 3 ss vann
 • 200 g havremel
 • 300 g sammalt hvete fin
 • 500 g hvetemel
 • 2 ss brunt sukker
 • 1 pakke tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 3 dl lunkent vann
 • 3 dl kulturmelk
 • 0.75 dl rapsolje

Knus linfrøene i morter eller blender, og rør de knuste linfrøene ut i vann. La stå i fem minutter. Bland sammen alt det tørre, og tilsett vann, melk, rapsolje og linfrø. Elt deigen godt. La deigen heve i en times tid.

Del deigen i ca 30 emner, trill boller og kjevle bollene ut flate, runde brød – sånn omtrent en centimeter tjukke. Stikk små hull i brødene med en strikkepinne eller gaffel, for å unngå at de blåser seg opp under steking. Ikke la brødene etterheve lenge, de skal være flate. Stek brødene på 225 grader i ca 8 minutter, til de såvidt har begynt å få farge. Avkjøles på rist med et kjøkkenhåndkle over, legg i plastposer når brødene er avkjølt – så holder brødene seg myke.
Tips: jeg foretrekker å knuse linfrøene rett før bruk, framfor å kjøpe ferdigmalte linfrø. Linfrø inneholder mye omega-3-fettsyrer (alfalinolensyre), og når frøene er knuste vil fettet oksideres (harskne) ganske raskt. Malte linfrø har derfor kort holdbarhet.

6 comments:

 1. Dette skal æ jaggu prøve i morgen.Så skikkelig godt ut.Tusen takk for oppskriften.

  ReplyDelete
 2. Hei. Disse vil jeg også prøve å lage. Bra med noe nytt og variert i matboksen! og mye bedre enn de ferdigkjøpte.
  Takk for oppskrift!

  ReplyDelete
 3. Dette så veldig spennende ut. Må prøves i helgen.

  Fin fin blogg.

  ReplyDelete
 4. Klarte ikke å vente til helgen. Supergode ble de. Takk for super oppskrift.

  ReplyDelete
 5. De her må jeg prøve. Her i landet (DK)spiser vi jo rugbrød i madpakken, men ind i mellem er det godt med et alternativ. Tak for det;-)

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.