Thursday, June 21, 2012

Løk- og aspargespai

Deilig sommerpai!

 

Toåringen og jeg har vært på aspargesraid i besteforeldrehagen, der er nemlig aspargessesongen såvidt startet. Sesongen for norsk asparges varer omtrent til sankthans, så akkurat nå burde det være greie muligheter for å finne deilig, kortreist norsk asparges i en butikk nær deg.

Jeg er veldig glad i pai, både å lage og å spise – pai er lettvint og god sommermat. Pai er dessuten supert å servere gjester eller ha med på besøk og ut på tur, siden paien godt kan lages litt på forhånd, den smaker snadder lunken også. Eventuelle rester blir finfin matpakkelunsj dagen derpå.

Paideig:

  • 50 gram smør
  • 1 dl kesam
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ss kaldt vann

Lag paiskallet først: 

Smuldre smøret i melet, bruk fingertuppene. Smøret skal finfordeles. Tilsett vann og kesam, og arbeid deigen raskt sammen. Kna minst mulig. Dekk deigen med plast, og sett kaldt, gjerne i en times tid. Trykk deigen ut i en paiform, prikk bunnen med en gaffel og stek på nederste rille på 200 grader i 10-15 minutter.

 Paifyll:

  • 2 mellomstore gule løk
  • En bunt grønn asparges (ca 12-14 stk)
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 økologiske egg
  • 2 dl melk, eventuelt en blanding av melk og fløte
  • 50 gram revet ost, for eksempel cheddar
  • 1 ts provencekrydder (eller timian)
  • Salt og pepper
  • Litt olje eller smør til steking

Rens løken og skjær den i smale båter. Finhakk hvitløken. Fres løken i litt smør/olje til løken er myk og blank, men ikke brun. La hvitløken frese med et minutts tid. Rens aspargesen, knekk av den nederste, trevlete delen. Behold et par asparges hele, og del resten opp i to-tre cm lange biter. Fres aspargesen i smør/olje i et par minutter, den skal så smått begynne å bli mør men samtidig beholde en del sprøhet. Fordel løk og aspargesbiter i den forstekte paibunnen, legg de hele aspargesstilkene på toppen. Visp sammen egg, melk og krydder, og fordel blandingen over grønnsakene. Strø ost på toppen. Stek på 200 grader i en halvtime, til osten er gyllen. Server med brød og en god salat.

Tips: Ulike typer cheddar fra Pilgrims choice selges i mange norske supermarkeder (prøv f.eks Mega). Cheddar fra Pilgrims choice produseres med mikrobiell løpe, det vil si at osten er helt vegetarisk.

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.