Sunday, June 24, 2012

Kremet aspargessuppe med potet og timian

Vi tviholder på aspargessesongen en liten stund til, og lager sommersuppe med asparges, sjalottløk og poteter.

 

Jeg tror nesten timian er favoritturten min! Den er lett å dyrke, og planten er flerårig og blir en fin liten busk etterhvert, dessuten får den søte små lyselilla blomster. Timian har god, ikke for dominerende smak som passer til det meste, jeg syns den smaker spesielt godt i retter med potet, løk og tomat. Og sånn helt tilfeldigvis lager jeg mye mat som inneholder en eller flere av nettopp potet, løk og tomat. Jeg bruker frisk timian blant annet i løkpai, i alskens grønnsakssupper, i tomatsauser og urtedressinger og på pizza.

IMG_0676

Du trenger:

  • 1 bunt grønn asparges (ca 12-14 stk)
  • 3 sjalottløk (eller en gul løk) 
  • 3 middels store poteter
  • 1 ss smør
  • 7 dl grønnsaksbuljong
  • En liten kvast frisk timian (eller en ts tørket timian)
  • 1.5 dl matfløte, evt en blanding av melk og fløte
  • 1 ts sitronsaft
  • Salt og pepper

Vask og rens aspargesene, knekk av og kast den nederste, trevlete delen. Kutt av aspargestoppene, og spar dem – de brukes til pynt. Del resten av aspargesene i små biter (1-2 cm). Skrell potetene, og skjær i små terninger. Finhakk løken, og fres i smør til den er myk (men ikke brun). Ha i potetterningene og aspargesbitene, og fres videre i et par minutter. Tilsett buljong, timian, salt og pepper, og la småkoke til asparges og poteter er helt møre, omtrent et kvarter. Kjør suppen til puré i blender, eller bruk stavmikser. Kok aspargestoppene i lettsaltet vann til de er såvidt møre, et lite minutt.

Ha suppen tilbake i gryten, rør inn fløte og sitronsaft og kok forsiktig opp igjen. Smak til. Legg aspargestoppene og litt frisk timian i suppen ved servering. Server aspargessuppen med godt brød.

Tips: bruk gjerne olje til steking og vegetabilsk fløte/melk, for en melkefri, vegansk suppe.

IMG_0673

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.