Tuesday, July 31, 2012

Pai med spinat, fetaost og cherrytomater


Mmm... pai!

Jeg velger ofte en eller annen paivariant når jeg skal lage mat til koldtbord, eller til å ha med på besøk – pai smaker i grunnen best lunken, så den kan fint lages litt på forhånd, og den er lettvint og grei å ha med på tur. Denne paien laget jeg for første gang på 17.mai, og den gikk rett inn på favorittlisten min med en smakfull kombinasjon av rødløk, spinat, salt fetaost, og søte, gode cherrytomater. Serverer du pai med en god salat og brød til har du middag til tre-fire personer.

Paideig:
  • 50 gram smør
  • 1 dl kesam
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ss kaldt vann

Lag paiskallet først:

Smuldre smøret i melet, bruk fingertuppene. Smøret skal finfordeles. Tilsett vann og kesam, og arbeid deigen raskt sammen. Kna minst mulig. Dekk deigen med plast, og sett kaldt, gjerne i en times tid. Trykk deigen ut i en paiform, prikk bunnen med en gaffel og stek på nederste rille på 200 grader i ca 15 minutter.



Paifyll:

  • 3 økologiske egg
  • 2 dl melk, eventuelt melk blandet med en skvett fløte
  • 100 gram fetaost
  • 1 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • En håndfull cherrytomater
  • 150 gram fersk spinat
  • Krydderurter, bruk gjerne en kvast ferske urter om du har – eller 1 ts tørkede urter, for eksempel en blanding av timian, oregano, rosmarin og basilikum
  • Salt og pepper
  • Litt olje til steking


Rens rødløken, og skjær den i tynne båter. Rens og skyll spinaten. Fres løk og finhakket hvitløk i litt olje i en stor kjele, til løken er myk og blank men ikke brun. Tilsett spinaten. Du trenger ikke ha i vann, det holder at spinaten er fuktig etter vask. Fres til spinaten faller sammen. Fordel spinat og løk i det forstekte paiskallet. Skjær fetaosten i små terninger, del cherrytomatene i to og fordel ost og tomater i paiskallet. Visp sammen egg og melk, og krydre eggeblandingen. Fetaost kan være temmelig salt i utgangspunktet, så det kan være lurt å salte med måte. Hell eggeblandingen forsiktig over paifyllet. Stek paien på 200 grader til den har fått fin, gyllen farge – det tar omtrent en halvtime.
 Tips: har du pai til overs smaker den supert i matboksen dagen derpå!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.