Sunday, May 27, 2012

Løkpai med kesam og timian

Glad i løk? Da er dette paien for deg!

IMG_0404

Paideig:

  • 50 gram smør
  • 1 dl kesam
  • 3 dl hvetemel (bruk gjerne halvparten grovt mel)
  • 2 ss kaldt vann

 Lag paiskallet først: 

Smuldre smøret i melet, bruk fingertuppene. Smøret skal finfordeles. Tilsett vann og kesam, og arbeid deigen raskt sammen. Kna minst mulig. Dekk deigen med plast, og sett kaldt, gjerne i en times tid. Trykk deigen ut i en paiform, prikk bunnen med en gaffel og stek på nederste rille på 200 grader i 10-15 minutter.

Tips: om du har dårlig tid, eller ikke er spesielt glad i å lage paideig, så fungerer paibunnen fra Maizena helt greit. Den trenger ikke forstekes, men næringsinnholdet er absolutt ikke noe å skryte av, deigen inneholder blant annet palmeolje.

IMG_0403

 Paifyll:

  • 5-6 store løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl kesam
  • 1 eggeplomme
  • 1 ts tørket timian
  • Salt og pepper
  • Litt ost til gratinering, for eksempel cheddar
  • Smør eller olje til steking

Skjær løken i tynne båter og finhakk hvitløken. Surr løk og hvitløk i litt smør eller olje til løken er myk, men ikke brun. La avkjøles litt. Rør sammen eggeplomme, kesam og krydder, og bland i løken. Fordel løkblandingen i den forstekte paibunnen, og strø ost på toppen. Stekes på 175 grader, nederste rille i ca 30-40 minutter. Server med salat. Jeg syns denne paien smaker aller best lunken.

IMG_0398

Tips: Ulike typer cheddar fra Pilgrims choice selges i mange norske supermarkeder (prøv f.eks Mega). Cheddar fra Pilgrims choice produseres med mikrobiell løpe, det vil si at osten er helt vegetarisk.

3 comments:

  1. Gratulerer med ny matblogg! Nydelig utsikt på bildene dine! Blir litt nysgjerrig på hvor det er fra. Og maten din ser god ut.

    Lykke til med den nye bloggen!

    ReplyDelete
  2. Tusen takk! :) Bildene er tatt på hytteterrassen - og hytten er i Gulen, Sogn og Fjordane.

    ReplyDelete
  3. Denne paien var himmelsk god! I tillegg veldig enkel å lage. Tusen takk for oppskrift:)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.